Hřebíky v nose, oheň v kalhotách. Španělský fakír si Plzeň oblíbil

Dění v kraji

Temperamentní španělský umělec Moisés Ugidos Cedeño vystupující po celém světě s velmi nebezpečnými kousky pod jménem Muy Moi Show, okouzlil poprvé české publikum v roce 2019, když se účastnil soutěže Česko Slovensko má talent. Během svých dechberoucích produkcí si všemožně kroutí klouby, strká hřebíky do nosu nebo si dává hořící pochodně do rozkroku. Pro jedno ze svých prvních vystoupení po pauze způsobené epidemií koronaviru si vybral Plzeň. Představil se na místním Busking Festu, který na západ Čech přivádí pouliční umělce z různých zemí. A město si hned oblíbil.

Co jste říkal na atmosféru v Plzni?
Moc se mi tady líbí. Všichni jsou si tady blízko, každý si tu s každým povídá. Lidi se umí bavit, užívat si. Místní jsou úžasní. Je příjemné tu být. Připomíná mi to tady mé rodné město Tenerife. Jsem tady v Plzni poprvé a vlastně jsem ještě nikdy na ulici v České republice nevystupoval. Na všechny mé show přišlo plno lidí a bavili se. Navíc perfektně vyšlo počasí. Bylo skoro jak u nás doma ve Španělsku. Jsem rád, že jsem tu mohl být.

Proč jste si vybral pro své vystoupení právě naše město?
Hodně dlouho jsem nevystupoval kvůli covidovým opatřením. Mnoho festivalů bylo zrušeno. Navíc teď žiji v Německu, takže jsem to sem neměl moc daleko. Když jsem vystupoval v československé talentové show měl jsem skvělou zpětnou vazbu. Lidi mi psali, že měli z mého představení dobré pocity. A tak jsem se rozhodl, že najdu nějaký vhodný festival v České republice, kterého bych se mohl zúčastnit. A objevil jsem tenhle v Plzni. Navíc mi bylo blízké jednání organizátorů, kteří k pořadatelství přistupují takovým rodinným stylem. Je vidět, že jejich cílem je akci uspořádat, aby udělali radost obyvatelům města.

Jak vůbec vzpomínáte na účast v show Česko Slovensko má Talent?
Byla to úžasná zkušenost, všichni tam byli moc milí. Bylo pro mě trochu komplikované vždycky ze Španělska na jednotlivá vystoupení cestovat, ale určitě to stálo za to. Hodně mě překvapilo, kolik lidí z vaší země mi pak psalo na mé sociální sítě, jak moc je moje vystoupení nadchlo. Takže mám určitě k vaší zemi velmi dobrý vztah.

Vaše vystoupení působí hodně nebezpečně. Pálíte si kůži, leháte na hřebíky a střepy. Řekl bych, že spousta vašich kousků opravdu riskantní bude. Je to tak? Utrpěl jste i nějaká zranění?
Rozhodně to nebezpečné je. Zranění jsme měl poměrně hodně, těžko říct, které bylo nejvážnější. Mám šestnáct ran od skleněných střepin. Dvě popáleniny druhého stupně na rameni. Ztratil jsem citlivost v jednom prstu. Nehod bylo hodně, ale z každé se člověk poučí. Nicméně ano, riskantní to opravdu občas je.

Tak proč to tedy děláte?
Jedině proto, že chci lidi pobavit. Kdysi jsem se rozhodl nastoupit na tuhle cestu nebezpečných kousků, takže v ní neustále pokračuji. Navíc mám teď období, kdy jsem nějakou dobu žádné zranění neutrpěl. Takže můžu hledat další a další věci, které bych mohl předvést a samozřejmě budou ještě nebezpečnější.

Kdy a jak jste se svou show začal?
Když mi bylo osmnáct let nejprve jsem se věnoval plivání ohně. Cítil jsem se při tom dobře. Oheň mi vyloženě seděl. A tak jsem se rozhodl vystoupení ještě rozšířit. Viděl jsem mnohokrát umělce, kteří dokázali na ulici rozpoutat skvělou show. Vždycky jsem si říkal: Jednou bych něco takového chtěl také dělat. Po pěti letech jsem vybudoval svou první show Fakír Moisés. S ní jsem vystupoval v ulicích evropských měst, v hotelech, na diskotékách. Rok po roce, velmi pomalu, jsem se nakonec dopracoval k tomu, co dělám teď, a jsem šťastný.

Diváci vašeho programu se baví, ale občas jsou vystrašení z toho, co předvádíte. Vyhovuje vám to?
Rozhodně. Lidé jsou vyděšení a já jsem šťastný. Vlastně i z toho. Tak jako klaun má radost, když se publikum směje, tak mě těší, pokud se lidé alespoň trochu bojí.

Nicméně kromě nebezpečí je vaše vystoupení založené i na humoru.
Musíte lidi udržet v pozornosti. Pokud se vám to nepovede, tak prostě z ulice odejdou. Kdyby to bylo jen samé nebezpečí, nebezpečí, nebezpečí, tak by je to za chvíli přestalo bavit a zmizeli by. Takže potřebujete do vystoupení zapojit trochu zábavy.

Co pro vás busking, tedy vystupování na ulici, znamená?
Na ulici jsem začal. A díky tomu jsem se mohl dostat i do spousty televizních pořadů a na velká pódia. Ovšem vystupování na ulicích je jedinečné. To spojení, které máte s publikem, je neopakovatelné, takového na nějaké oficiální akci v hale nedosáhnete. Mám lidi tváří v tvář tak blízko, že se jich skoro mohu dotknout. Samozřejmě teď všechno musí být z pohledu covidu bezpečné (smích). Ale tenhle kontakt já miluji. Rád se i po představení s lidmi potkávám, fotím, povídám si s nimi. Je to způsob, kterým mě baví mou show propagovat. Já nechci být žádná superstar, baví mě být přátelským týpkem, který si na nic nehraje.