Herečka už ztvárnila Bilaka i E. F. Buriana. V Plzni se ujme role doktora Burkeho

Dění v kraji

Herecká profese přináší spoustu překvapení. Své o tom ví Diana Toniková. Ještě před nějakými dvěma měsíci si myslela, že během festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. ztvární v představení Podivné odpoledne dr. Zvonka postavu dívky Svatavy. Týdny v Plzni také měla strávit se svým manželem Petrem Konášem, který jednu z rolí v inscenaci také dostal. Teď je ale všechno jinak. Herec známý třeba ze seriálu Ordinace v růžové zahradě nebo z angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla musel kvůli pracovnímu zaneprázdnění odříct. Jeho manželka v projektu zůstala. Nehraje ale původně plánovanou Svatavu, ani jinou ženskou postavu. Převtělila se přímo do titulní mužské role dr. Burkeho. Jeho původní představitel Jakub Albrecht se totiž kvůli zdravotním problémům úlohy ujmout nemůže. „Těším se hodně. Zároveň se ale trochu bojím. Je to určitě vetší zodpovědnost, než kdybych měla hrát Svatavu,“ okomentovala situaci Diana Toniková. Fakt, že bude hrát chlapa, ji ale nijak zvlášť nezaskočil. „Já jsem ve své herecké historii několik mužských postav ztvárnila. Hrála jsem Vasila Bilaka nebo E. F. Buriana. Není to tedy pro mě poprvé. A navíc to bylo v režii Šimona Dominika, s nímž budu pracovat i v Plzni. Vlastně se nám to tak hezky propojuje, máme přes ty mužské postavy společnou cestu. Nevím, kam nás to zavede teď,“ směje se herečka, která v Chebu působila několik let. „S Šimonem se známe z gymnázia akorát já jsem si ho nepamatovala. Pak jsme se znovu potkali v Chebu, kde byl dramaturg a já herečka. Těch společných inscenací je hodně. Později mi nabídl práci v Divadle na hraně,“ říká.

Zatím posledním případem byla inscenace Postřižiny v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Dominik ji režíroval Toniková se ujala pohybové spolupráce. Režisér na obsazení mužské role ženou nevidí nic špatného. I proto, že v prvním provedení hry dramatika Ladislava Smočka Podivného odpoledne dr. Burkeho v Činoherním klubu, o něž se postaral sám autor, hraje jednu z postav vdovu Outěchovou muž. „S Dianou Tonikovou spolupracuji už řadu let, od našeho společného angažmá v Chebu, a Burke bude dokonce její čtvrtou mužskou rolí v mé inscenaci. Jistý genderový posun naznačil už Ladislav Smoček obsazením Outěchové mužem, což se ujalo i v dalších inscenacích, a my jsme se nakonec rozhodli tento prvek ještě posílit a udělat i druhou, opačnou inverzi,“ řekl režisér Šimon Dominik. Je třeba doplnit, že Smočkova tradice bude dodržena i v Plzni, protože Outěchovou si zahraje Milan Šteindler.

Diana Toniková legendární představení dobře zná. „Viděla jsem ho, není asi moc lidí, kteří ne. Nebo by o něm alespoň neslyšeli. Přišli mi zábavné, vtipné. Ale teď už jsem se na ně znovu dívat nechtěla, abych se nenechala ovlivnit. Postavu pojmu po svém. Rozhodně se nechystám kopírovat Bolka Polívku. To by ani nešlo, a navíc nevím, proč bych to měla dělat. Když se někdo snaží zahrát takto ikonickou roli, může se inspirovat, ale napodobování nemá smysl. Mám raději tvůrčí práci,“ konstatuje Toniková. Do role se dostala skvěle. K tomu ji pomáhá i kostým v podobě slušivého obleku a doplňky jako jsou pánská paruka, brýle nebo motýlek. “Sama jsem zvědavá co kostým a rekvizity se mnou a s rolí udělá. Já se v roli cítím čím dál tím lépe. Jsem takovou Dianou Zvonkem. Těšila jsem se moc zároveň jsem byla nervózní, klasická směs pocitů před premiérou,” řekla před prvním představení, které se odehrálo 2. července. „Byli bychom rádi, aby to byla taková uvolněná letní komedie, aby si k nám diváci přišli rozpohybovat bránici,“ podotkla herečka.

Na plzeňském festivalu nehraje poprvé. Návštěvníci Divadelního léta Dianu Tonikovou dobře znají z inscenací Tři mušketýři, Lhář, Nos, Don Quijote a Akvabely. „Mám pozitivní vzpomínky. Proto jsem kývla. Je tady skvělá parta, která umožňuje dělat tu tvůrčí práci, což mi vyhovuje. Je to tady vždycky měsíc a půl zkoušení plné zážitků. Prostě radostná práce. Dělají tady lidi rádi. Není to tak, že by vás někdo do něčeho nutil a vám se nechce. Prostě zábava,“ sděluje Toniková, která už se v Plzni představila třeba v inscenacích Lháři, Akvabely nebo Don Quijote. „A také ve Třech mušketýrech. Tam jsme si s manželem zahráli
D´artagnana a Constance. Byli jsme čerstvě spolu, bylo to hezké, seznámili jsme se tady se spoustou skvělých lidí,“ říká herečka, jejíž vazba na západní Čechy je výrazná. „Žila jsem sedm let v Chebu. Můj muž byl v angažmá v Plzeňském divadle. Hrála jsem v Praze a v Chebu a tady v Plzni jsem bydlela,“ doplňuje. Trochu ji mrzí, že letos si s manželem v Plzni nezahraje. „Bylo hezké, že nám nabídli v chystané inscenaci dvě role. Těšili jsme se, že se sem oba vrátíme. Škoda,“ podotýká.