V okresním přeboru o Zlatý řetěz města Plzně se utká letos 14 týmů. Rozložení sil slibuje nevídanou podívanou

Komentáře Nezařazené Volby

Upozornění: následující text je satirickým komentářem k nadcházejícím komunálním volbám.

Letošní sezónu zahájí mimořádně zajímavý turnaj, který může mít v Plzni nečekaný výsledek a nevídaný dopad na výslednou tabulku. Diváci by si tuto příležitost rozhodně neměli nechat ujít. Začátek je už v pátek ve 14 hodin, napínavé finále pak můžeme očekávat v sobotu v podvečer.

Dva týmy vstupují do nadcházející soutěže s vědomím porážky v celorepublikovém klání. Oba totiž po dlouhých letech vypadly z nejvyšší ligy. Každé z družstev se ale s neúspěchem vyrovnává jinak. ČSSD pro tuto událost změnila název a do letošní sezóny vstupuje pod jménem Plzeň v srdci. Nejvíce ze všech družstev obměnila kádr. Rozloučila se s některými staršími zkušenými hráči a tým výrazně omládl. Klub nasadil jiného kapitána a na soupisce má i hráče, kteří se dosud ke klubovým barvám nehlásili. Do pozice předního útočníka nastoupil Václav Šimánek, který dosud hájil barvy týmu v krajské soutěži, kde ale klub již také ztratil svoji pozici.

To KSČM zvolila zcela jiný přístup. Sází na osvědčená jména, která se objevovala na soupiskách pro celou řadu jiných turnajů, kterých se Komunisté účastnili. V čele je opět veterán Jiří Valenta, který klub reprezentoval i na celorepublikové úrovni.

Pod hlavičkou jednoho klubu jdou do šampionátu ODS, která bývá tradičně jedním z favoritů plzeňského turnaje, společně s menšími manšafty TOP 09 a KDU-ČSL. Kapitáni se rozhodli pro stejnou taktiku, která se osvědčila na republikovém turnaji, kde přinesla týmu SPOLU vítězství. Na soupisce najdeme spoustu tváří, které uspěly v Plzni i před čtyřmi lety a po celou dobu byly i ve vítězném týmu. Mužstvo se ale rozhodlo pro změnu kapitána, tím je nyní reprezentant ODS David Šlouf. Ten slibuje trochu jiný styl hry, než na který byli fanoušci dosud zvyklí.

V kádru ovšem i tentokrát najdeme borce, který už ODS zajistil několik kvalitních výsledků, Martina Baxu. Ten momentálně hájí barvy klubu ve vyšší lize a do okresního přeboru nastupuje zatím spíše v pozici záložníka. Ovšem jeho účast zároveň ukáže, jestli fanoušci jeho působení v národní soutěži oceňují, či naopak, a zda jeho dlouholetá popularita dokáže i tentokrát přinést týmu SPOLU nějaký ten bod navíc. Ve vzduchu samozřejmě stále visí otazníky ohledně vlivu dlouholetého bosse týmu ODS Romana Jurečka. Ze zákulisí zaznívá, že devadesátkám v tomto směru už odzvonilo, nicméně je patrné, že některé přežité a diváky dlouho kritizované tradice v klubu stále přetrvávají.

ANO přišlo loni o vítězství v republikovém mistrovství těsně a na poslední chvíli. Do regionálního turnaje jde ale s vizitkou týmu, který v předchozích sezonách v Plzni tvořil jeden tým s tradičními rivaly z ODS a TOP 09. Tentokrát půjde opět proti nim a je zaděláno na ostrý souboj, kde nemusí být nouze o fauly a spory. Už teď si jednotliví hráči vyčítají, jak jim souhra v jednom týmu nefungovala. V zákulisí se zároveň mluví o plánovaném spojení sil s Piráty v případě úspěchu, což tým v současné době již realizuje v krajské soutěži.

Do sezony vstupují ale i méně známé a zcela nové kluby a bude jistě napínavé sledovat, nakolik tento fakt zahýbe s tabulkou. Například PRO Plzeň pro letošní sezónu poněkud obnovilo tým a na soupisce tady najdeme celou řadu hráčů známých z předchozího působení v jiných týmech. Družstvo lovilo především v řadách bývalých reprezentantů ODS, ale najdeme tu také borce, kteří více či méně úspěšně ještě v minulé sezóně reprezentovali ČSSD.

Do role hlavních útočníků postavilo PRO Plzeň vedle absolutního nováčka Jiřího Klečky veterány Jiřího Uhlíka, Tomáše Kotoru, či Jiřího Winkelhöfera. Nelze přitom mluvit zrovna o sázce na jistotu, neboť tito hráči si již kdysi, ještě v barvách ODS, kvůli svému nepříliš férovému způsobu hry mnoho popularity nezískali. Pro mnohé překvapivým bylo rozhodnutí Luboše Kastnera nastoupit právě za tento tým, podle zákulisních informací s ním počítal původně spíše klub TOP09. V barvách PRO Plzeň nyní nastupuje rovnou jako kapitán v nejnižší soutěži na Doubravce, a zároveň je veden jako záložník pro hlavní zápas o Zlatý řetěz města Plzně, stejně jako bývalý útočník za ČSSD Roman Andrlík. Ten je pro letošek zároveň kapitánem klubu na Slovanech. V centrálním plzeňském obvodu povede družstvo PRO Plzeň další přeběhlík Jiří Strobach. Ten po odchodu z ODS v roce 2014 zkoušel štěstí s vlastním mužstvem, které neslo i jeho jméno. A v soutěži se k překvapení mnohých udržel, na rozdíl od již zmíněných Jiřího Uhlíka (Občané patrioti) a Tomáše Kotory (Občané pro Lochotín).

PRO Plzeň má navíc zvláštní a na první pohled neprůhlednou vlastnickou strukturu, která rovněž vzbuzuje mezi diváky mnoho otázek. Předsedou klubu je Radek Mráz, kdysi rovněž aktivní hráč za ODS, který byl v roce 2013 suspendován a trestně stíhán. Mluví se o tom, že skutečným bossem PRO Plzeň je podnikatel a rovněž bývalý hráč za ODS Petr Štrunc, toho času majitel Galerie Slovany a spolumajitel Parkhotelu. Jeho reálnou finanční podporu klubu nelze z veřejně dostupných údajů  potvrdit. Nepřehlédnutelný je ovšem fakt, že opět poskytl k prezentaci týmu fasády téměř všech svých nemovitostí.

Dalším zajímavým klubem je Ta pravá Plzeň, která rovněž staví především na přeběhlících z ODS a ČSSD. V zákulisí se mluví o tom, že je ve skutečnosti béčkovým týmem ODS, což sami hráči ovšem popírají. Na soupisce najdeme Petra Runda, který opustil ODS během velké vlny odchodů v roce 2014 a později hrál za Trikoloru, vedle Roberta Kaše, do roku 2017 hráče za ČSSD, poté za Soukromníky. S útočníkem Janem Šneberkem a dalšími hráli v jednom týmu už loni v republikové soutěži, a to za klub TSS (Trikolora, Svobodní, Soukromníci), ovšem neuspěli. Do hlavní letošní soutěže je povede nováček Tomáš Hodys. Dostupných informací o klubu Ta pravá Plzeň je velmi poskrovnu. Registrován není a jediným kontaktem na webu klubu je telefon do firmy WBFC s.r.o., která patří Petru Rundovi a zabývá se prodejem sportovní výživy.

Klub SPD letos vsadil na kapitána se silným jménem, když angažoval Jana Kůrku. Sehraného týmu se naopak drží Piráti, kteří dali na soupisku vesměs stejná jména jako v předešlých sezónách. STAN, který v minulé sezóně tvořil s Piráty jeden tým, postavil letos vlastní mužstvo. Kapitánem je Aleš Tolar, který hrál v minulé sezóně za neúspěšný manšaft PRO Plzeň. Mezi útočníky nastoupil tentokrát i dlouholetý manažer klubu Václav Cinádr. Ze zálohy je budou jistit ostřílení matadoři, kteří za sebou mají dlouhou kariéru v jiných klubech, jako Ludvík Rösch (Občané patrioti) či Petr Náhlík (původně z KDU-ČSL).

Zcela novým klubem s celorepublikovou působností je Právo Respekt Odbornost (PRO 2022). Jeho zakladatelem a předsedou je Jindřich Rajchl, někdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR. Kdysi byl spojován s kontroverzním fotbalovým funkcionářem Františkem Chvalovským, dnes zase s proruskými aktivitami. Sám byl ještě nedávno významným hráčem Trikolory. Když založil letos v červnu PRO 2022, začaly se objevovat spekulace, zda nejde o další projekt pražského bosse Tomáš Hrdličky. V Plzni bude tento tým reprezentovat z pozice předního útočníka mj. velitel národní domobrany plzeňského kraje Daniel Šváb.

Neotřelá jména nabízí klub Přísaha, který se okresního turnaje o Zlatý řetěz města Plzně účastní poprvé. Už loni zkoušel štěstí ve vyšší lize, ale neuspěl. Vzhledem ke všeobecně rozjitřené náladě by mohl být černým koněm letošní sezóny.

Nervozita před začátkem turnaje je tentokrát opravdu velká. Příprava byla hodně vyhrocená a o nečisté zákroky v ní nebyla nouze. Výhrůžky soudem a žádosti o omluvu padaly především mezi hráči týmu STAN a SPOLU, kteří se navzájem několikrát veřejně nařkli z podvodů a nepravdivé prezentace své tréninkové přípravy. Klub Plzeň v srdci využil nepřehledné situace a přispěchal s peticí proti něčemu, co nechce nikdo. Manšaft Ta pravá Plzeň vydláždil přesně tři dny před turnajem sociální sítě pochybným modelem výsledků turnaje, který by tomuto staronovému týmu zajistil bramborovou medaili. U predikce ale klub neuvedl zdroj a po chvíli raději pod grafem na svém facebookovém profilu vypnul komentáře.

Je patrné, že výsledek turnaje je letos opravdu nepředvídatelný a vyvstává otázka, zde i tentokrát bude Plzeň „jiná“ než zbytek republiky. Udělejte si čas a přijďte! Výsledky turnaje pro vás budeme zasvěceně komentovat.

Komunální volby: 23.-24.9.2022